Sivu 1/1

Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 17.12.2015 21:45
Kirjoittaja caravelleT4
Jakopään hihna pitää selvää ääntä eli onko liian kireällä?

Ehkä hieman hölmö kysymys, luultavasti on liian kireellä muuta onko muuta huomioitavaa tässä asiassa? Hihna ääntää selvästi niin että sen erottaa hyvin kun auto on tyhjäkäynnillä kun itse on auton ulkopuolella.

Kyseessä siis 2.5TDi 75kW vuosimallia 2002, autolla ajettu 145tkm ja hihna vaihdettu 90tkm kohdalla kohta kuusi vuotta sitten (2/2010). Hihna on vaihdettu merkkiliikkeessä ja sieltä vahvistettiin että myös vesipumppu on vaihdettu samalla. Merkkiliikkeessä kehottivat myös vaihtamaan hihnan 7-vuoden ikäisenä vaikka kilometrit eivät olekkaan kasassa.

Koska hihnalla on vasta 55tkm takana ja merkkiliikekkin neuvoi vaihtoa vasta 7-vuoden iässä (eli vuosi menisi vielä) niin en mielelläni hihnaa vielä vaihtaisi, tietenkin hinnan takia. Hihna on ulkoisesti moitteettoman näköinen, ei mitään hiusmurtumia tai muutakaan kulumaan tai ikääntymiseen viittaavaa.

Eli:
-Onko hihnan ääntely normaali ominaisuus, vai kuinka vakava varoitus?
-Voiko ääntely aiheutua muusta kuin hihnasta (ääni kuulu jakopään hihnan puoleisesta päästä, ei esim. moniurahihnasta)
-Tapahtuuko hihnan kireyden säätö vesipumpusta vai onko erillinen kiristin? Voisiko hihnan omatoiminen löysääminen olla toimiva ratkaisu?

Re: Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 17.12.2015 22:43
Kirjoittaja Roiala
Hihnan noin yleensä ei pitäisi ääntää ja hyvin todennäköistä että kyseessä ei ole hihnan liiallinen kireys vaan jonkun apulaitteen tai esim hihnan kiristimen (jos siinä kuten joissain VW:issä on erillinen sellainen) laakerin ääni. Kohtuu pieni investointi kuitenkin laittaa hihna uusiksi rojuineen verrattuna riskiin mikä voi tapahtua jonkin siellä pettäessä. Minun mielestä nyrkkisääntönä voi pitää että jos jakopäästä kuuluu, tuntuu tai muuten epäilyttää mikään tai mitenkään niin kannattaa laittaa uusiksi.

Noh, viisaammat valaiskoon asiaa tarkemmin. :roll:

Re: Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 18.12.2015 11:06
Kirjoittaja caravelleT4
Roiala kirjoitti:Hihnan noin yleensä ei pitäisi ääntää ja hyvin todennäköistä että kyseessä ei ole hihnan liiallinen kireys vaan jonkun apulaitteen tai esim hihnan kiristimen (jos siinä kuten joissain VW:issä on erillinen sellainen) laakerin ääni.


Aikaisemmin kun olen vaihtanut hihnoja toisiin peleihin niin aika herkästi on hihna ääntänyt jos on liian kireälle mennyt, silloin on tietysti löysääminen poistanut äänen.

Oudoltahan se vaikuttaa että ajan mukaan hihna olisi kiristynyt ja ääntää myös kylmällä koneella. Yleensähän ääntäminen lisääntyy kun kone lämpenee ja lämpöaajenee. Täytyypä vielä kuunnella ääntä kun kone on lämmin tänään ajon jälkeen.

Näyttäisi tuossa olevan kiristysrulla missä on tietysti laakeri joten saattaahan se tuokin olla.

Re: Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 18.12.2015 11:17
Kirjoittaja dmn
Ääni kyllä apulaitehihnan laakerille / laakereille. Niitä harvemmin vaihdetaan samalla pieteetillä kuin jakohihnoja.

Re: Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 18.12.2015 11:23
Kirjoittaja caravelleT4
dmn kirjoitti:Ääni kyllä apulaitehihnan laakerille / laakereille. Niitä harvemmin vaihdetaan samalla pieteetillä kuin jakohihnoja.


Juu, mutta ääni kuuluu selvästi jakopäänhihnan päästä, ei moniurahihnan päästä. Mutta tuo jakopään hihnan kiristysrullan laakeri on yksi mahdollinen kohde hihnan kireyden lisäksi. Tuokaan ei tietysti selviä purkamatta jakopäätä joten sinälään uusiksi menee koko hoito.

Re: Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 18.12.2015 19:04
Kirjoittaja TT|
Tarkoitatko että pumpun hihna ääntää? Itse jakohihna on siellä moniurahihnan puolella.

Re: Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 18.12.2015 20:21
Kirjoittaja caravelleT4
TT| kirjoitti:Tarkoitatko että pumpun hihna ääntää? Itse jakohihna on siellä moniurahihnan puolella.


Sekoilin. Katsoin korjauskirjasta 2.4D koneen kuvaa missä pumpulle oma hihnassa. Tässä 2.5TDi onkin näköjään pumppu samassa jakopäänhihnassa. Ja ääni kuuluu nimenomaan jakopäästä.

Re: Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 20.12.2015 23:42
Kirjoittaja Mara
Mistä pumpusta tässä nyt oikein puhutaan?
Syöttöpumppu on 2.5TDi:ssä ihan samalla tavalla kuin 2.4:ssa, eli pyöritetään koneen toisessa päässä olevalla hammashihnalla.
Tehostimenpumppu on moniurahihnalla ja vesipumppu jakohihnalla.

Re: Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 21.12.2015 14:09
Kirjoittaja caravelleT4
Mara kirjoitti:Mistä pumpusta tässä nyt oikein puhutaan?
Syöttöpumppu on 2.5TDi:ssä ihan samalla tavalla kuin 2.4:ssa, eli pyöritetään koneen toisessa päässä olevalla hammashihnalla.
Tehostimenpumppu on moniurahihnalla ja vesipumppu jakohihnalla.


Noniin. Pahoittelen sekoiluani. Olin aiemmin lähinnä vilkaissut konepellin alle niin siitä johtui tämä sekoilu.

Hyvä uutinen on se että ääni kuuluukin nimenomaan pumpun hihnasta tai ilmeisemmin sen kiristimestä. Moniurahihnan ja jakopäänhihnan päästä ei ylimääräisiä ääniä kuulu.

Re: Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 21.12.2015 19:35
Kirjoittaja caravelleT4
Minkä laatauista/merkkistä osaa olette käyttäneet jakopään rempoissa? Alkuperäinen on tietysti alkuperäinen mutta hihnoissa tuskin paljon eroa laadukkaaseen tarvikeosaan? Vesipumppu on varmasti kriittisin entä rullat?

Kysymys on ajankohtainen kun vertailen että veisikö paikalliseen merkkiliikkeeseen vai esim. Forssille tallinnaan. Tuolla Forssilla käyttävät näköjään Daycon osia, mutta tarvittaessa voi tietysti viedä omat osat mukaan.

Re: Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 21.12.2015 21:32
Kirjoittaja Mara
Muistaakseni Ina:n nimellä myyty sarja on mulla nyt käytössä. Samaa tasoa ne mahtaa olla Gatesit ja muut mitä täällä myydään. Halvinta nyt ei yleensäkään kannata ostaa, etenkään vesipumpusta puhuessa. Sen verran kriittinen on näissä hihnapolitiikka muutenkin, että mitä laadukkaampi sen parempi.

Joko nykii, vai äänteleekö vasta? Kun remmit on jo noin vanhat ja jo ajettukin yli puolet vaihtovälistä, veikkaan, että pumpunremmi on jo venähtänyt sen verran, että kiristin ja samalla ajoitus pitäisi säätää.
Itse kyllä suosittelen kaikkien hammashihnojen ja rullien vaihtoa jo tuossa iässä.

Re: Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 21.12.2015 21:56
Kirjoittaja caravelleT4
Mara kirjoitti:Muistaakseni Ina:n nimellä myyty sarja on mulla nyt käytössä. Samaa tasoa ne mahtaa olla Gatesit ja muut mitä täällä myydään. Halvinta nyt ei yleensäkään kannata ostaa, etenkään vesipumpusta puhuessa. Sen verran kriittinen on näissä hihnapolitiikka muutenkin, että mitä laadukkaampi sen parempi.


Tarkoitus ei ole sitä viimeistä euroa säästää tässä asiassa. Tarkoitus oli tiedustella että onko kenelläkään hyviä tai huonoja kokemuksia tietyn merkkisistä tarvikeosista. Useimmat noista tarvike osien valmistajistahan on periaatteessa OEM laatuisia joten ajattelin että näilläkin pitäisi pärjätä.

Mara kirjoitti:Joko nykii, vai äänteleekö vasta? Kun remmit on jo noin vanhat ja jo ajettukin yli puolet vaihtovälistä, veikkaan, että pumpunremmi on jo venähtänyt sen verran, että kiristin ja samalla ajoitus pitäisi säätää.
Itse kyllä suosittelen kaikkien hammashihnojen ja rullien vaihtoa jo tuossa iässä.


Ei nyi, mutta kyseessä automaattivaihteinen joten ei niin helposti huomaakkaan. Toin tämänkin asian ehkä hieman sekavasti esiin mutta ilman muuta vaihdetaan kaikki remmit ja hilut samalla, ja tietysti pumppu ajoitetaan.

Huomasin kun surffailin että volvossa tällä samalla TDi koneella on ilmeisesti pumpun hihnassa puolta lyhyempi vaihtoväli kuin jakopään puolella. Liittyyköhän siihen että volvo ottaa koneesta enemmän tehoja ja sen takia tulisi olla pumpun ajoitukset tarkalleen kohdallaan?

Re: Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 21.12.2015 23:41
Kirjoittaja Mara
Vaikea sanoa Volvon syistä, mutta olen kyllä henk.koht. joutunut seuraamaan viimeisiä kilometrejä erään V70 TDi:n kotiin konttaamisessa kun pumpun hihna oli kilsojen myötä löystynyt ja kotipihaansa sitten huokasi viimeisen kerran. :lol:
Se tosiaan nyki jo viikkoja ennenkuin laukesi lopullisesti, eli hihnasta lähti hampaat. Kannattaa vilkaista sinunkin tapauksessasi automaattikiristimen osoittimien asentoa, niiden pitäisi olla kohdakkain.

Omassa Portterissakin olen huomannut, että kerran vaihtovälillä kannattaa tarkastaa ja tarpeen mukaan säätää ennakko ja pumpunhihnan kireys.
OBD:n kautta olen vakoillut perusennakkoa sillointällöin, että pysyn kartalla tilanteesta.

Re: Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 26.03.2018 12:44
Kirjoittaja Kääkkä
Nostellaas vanhaa topickia ni tartte uutta tehä joka kysymykselle.

Perjantaina tarkotus tehä kampiakselin stefan, jakopää hihnan ja vesipumpun vaihto AXL:ään. Pumpun hihnan vaihan luultavasti myöhemmin.
Mites toi kampiakselin keskipultti? Oon kuullu huhuja että niitä välillä löystyy. Olikos kiristys proseduuri seuraava: 160nm + 180 astetta? Momemttiavaimella ensin toi 160 ja sitten tussimerkki kantaan ja pulttikoneella puol kierrosta kireemmälle.

Mutta riittääkö tuo? Kusinen paikka jos löystyy tuolla norjan pöpeliköissä.

Re: Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 26.03.2018 13:24
Kirjoittaja dmn
En kyllä itse tuolla metodilla kiristäisi, vaikka jotkut niin tekevätkin (lienevätköhän samoja kavereita sitten jolta ne löystyvät?). Momentteja en muista ulkoa, mutta jatkovartta saa jonkun verran olla ja käsivoimin kiristetään. Ja hihnapyörästä pidetään kiinni koko kiristyksen ajan (kannattaa rakentaa työkalu sen lukitsemiseen).

Re: Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 26.03.2018 18:49
Kirjoittaja caravelle89
Kampiakselin päässä voi olla kahdenmallista pulttia.Toinen kiristetään muistaakseni 460Nm ja toinen mallli asteilla.Jos nimimerkki " Kääkkä " vaikuttaa Lappeenrannan seudulla niin otappa yhteyttä puh.0440750060 . Löytyy työkalut pultin kiristämiseen.

Re: Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 30.03.2018 02:41
Kirjoittaja Mara
Ainakin ACV pultti kiristetään noilla numeroilla. Mutta ei pulttipyssyllä vaan öljytty pultti tosiaan ensin momenttiin 160Nm ja siihen pitkällä vääntimellä tasaisesti kiristäen tussimerkin mukaan puoli kierrosta päälle.

Sellainen kiristys kyseessä, että moottori pitää saada lukittua, siihen ei vaihdetta vasten vääntö riitä.
Tein itsekin työkalun, joka tarttuu hihnapyörän keskeltä ja saa lukittua hyvin.

Ja aina uudella pultilla kasattava.

Re: Jakopään hihna ääntää

ViestiLähetetty: 30.03.2018 22:11
Kirjoittaja Kääkkä
Juurikin edellä mainitulla tavalla tuli tehtyä. Eiköhän kestä.